22.9 C
Σάμος
18/04/2024
Πολιτικά

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου στο ΚΥΤ Σάμου

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017,  ο υπεύθυνος  ΚΤΕ  Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Βουλευτής Αχαΐας   και κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισκέφθηκαν  το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου και διαπίστωσαν τις συνθήκες διαβίωσης των Προσφύγων.  Το ΚΥΤ  Σάμου είναι χωρητικότητας 700 ατόμων και ήδη φιλοξενεί  περίπου 2.400 πρόσφυγες .

Ο υπερπληθυσμός των προσφύγων  είναι τέτοιος  που καθιστά πολύ δυσχερή έως αδύνατη οποιαδήποτε διαχείριση . Παρά τις προσπάθειες που  με αυταπάρνηση καταβάλει το προσωπικό,  οι  συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα μετά τις πρώτες βροχές, είναι κακές. Υπάρχουν  πάνω από  150 πρόχειρες σκηνές προσφύγων εγκατεστημένες σε λασπώδες έδαφος,  εντός και εκτός του ΚΥΤ, σε πολλές από τις οποίες διαμένουν οικογένειες και ανήλικα παιδιά. Στα κοντέϊνερς κυριαρχεί  υπερσυνωστισμός, ενώ κάθε διαχωρισμός των προσφύγων και αντικανονικών μεταναστών ανά κατηγορία είναι αδύνατος.

Οι δομές εκπαίδευσης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, οι συνθήκες υγιεινής προβληματικές, η ασφάλεια είναι σχετική, η παροχή υπηρεσιών υγείας γίνεται σε δύσκολες συνθήκες,  το δίκτυο υδροδότησης του ΚΥΤ δουλεύει με διακοπές.

Είναι βέβαιο, ότι αυτές οι συνθήκες σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό των προσφύγων θα οδηγήσουν σε έκρηξη και σε τραγικές καταστάσεις όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Αυτή την φορά δεν υπάρχει κανένα άλλοθι.

Ενημερώνουμε τον κ. Υπουργό ότι απαιτείται άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ  και προσωρινή μετεγκατάστση των προσφύγων στην ενδοχώρα, ώστε ο αριθμός τους να επανέλθει σε διαχειρίσιμα επίπεδα.  Η ενδεχόμενη δημιουργία δεύτερου Κέντρου στην Σάμο δεν αποτελεί λύση και σε μια τέτοια προοπτική είναι αντίθετοι, οι τοπικοί φορείς, η κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα στο νησί. Η κοινωνία της Σάμου απαιτεί υπεύθυνη ενημέρωση και όχι δήθεν καθησυχαστικές δηλώσεις. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου  για να αποφευχθούν, έστω και τώρα, καταστάσεις που εντείνουν τον ρατσισμό και ξενοφοβία, προκαλούν τον εκφασισμό της κοινής γνώμης και συντηρούν στην Σάμο στην Σάμο πολιτική παρουσία των ακροδεξιών στοιχείων και των συνοδοιπόρων τους . Είναι  υπεύθυνη η Κυβέρνηση  και ο κ. Μουζάλας για τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής που ακολουθούν δύο χρόνια τώρα. Και ο λαός πλέον το γνωρίζει.

Related posts

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε τροπολογία για την παράταση της απαλλαγής από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και για το έτος 2024 των σεισμόπληκτων κτηρίων της Σάμου

admin

“Μ. Αγγελόπουλος: Κυρίαρχο ζήτημα η ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών”

admin

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τη διάσωση του πυργόσπιτου του Καπετάν Λαχανά

admin

Η Έρη Ρίτσου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

admin

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α επανεξελέγη ο Μ. Αγγελόπουλος

admin

Οι ΚΟ του ΚΚΕ Δυτικής Σαμου προς Παπαθεοφάνους : Η «μάχη της κολώνας» μπορεί να περιμένει….

admin

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οι προτεινόμενοι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Γιώργος Αυτιάς υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές

admin

Ευρεία σύσκεψη με τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο

admin