Connect with us

Πολιτικά

Επιστολή διαμαρτυρίας της Ιωάννας Καραγιάννη προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

Published

on

Η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννα Καραγιάννη, απέστειλε επιστολή στο γραφείο του πρόεδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην επιστολή της η κ. Καραγιάννη αναφέρεται στους προβληματισμούς της για την οργάνωση αλλά και το σκοπό ύπαρξης των τοπικών οργανώσεων του κόμματός της με αφορμή τις επιθέσεις που δέχθηκε στο πρόσωπό της κατά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία της 7ης Ιουλίου όπου η ίδια υπήρξε υποψήφια βουλευτής Σάμου με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Την ίδια ακριβώς επιστολή την κοινοποίησε και στον Γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος ,στο Γραφείο Τομεάρχη, στη ΝΟΔΕ και ΔΗΜ.ΤΟ Σάμου.

Αναλυτικά η επιστολή της κ. Καραγιάννη:

Αξιότιμοι  Κύριοι,

 

Με την παρούσα επιστολή μου επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω κάποια γεγονότα τα οποία με προβλημάτισαν και σχετίζονται με την οργάνωση και το σκοπό ύπαρξης των τοπικών οργανώσεων.

Είμαι βεβαία πως με την εκλογή νίκη και την ισχυρή πλειοψηφία που συγκέντρωσε η  Νέα Δημοκρατία  και ο πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης για την Ελλάδα μας έρχονται καλύτερες μέρες και ήδη από τις πρώτες μέρες φάνηκε  πως η πολιτική αλλαγή που επιδιώκει να πετύχει ο πρωθυπουργός ελπιδοφόρα αρχίζει να πραγματοποιείται.

Είναι δεδομένο πως σε αυτό τον αγώνα που καθημερινά θα δίνει η κυβέρνησή μας για την ευημερία της χώρας  όλοι εμείς, τα στελέχη της παράταξης, πρέπει να συνυπάρχουμε και να δουλεύουμε σε κλίμα ενότητας ,ομοψυχίας και απομακρυσμένοι από προσωπικές φιλοδοξίες.  Για τον λόγο αυτό λοιπόν λαμβάνω το θάρρος και σας αποστέλλω αυτή την  επιστολή η οποία μπορεί να διαφωτίσει και να επαναπροσδιορίσει τους σκοπούς και τον τρόπο λειτουργίας των τοπικών οργανώσεών μας.

Κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο επιλέχθηκα από τον πρόεδρό μας και το επιτελείο του ως μια εκ των τριών υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας. Από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης  των ονομάτων  άρχισε ένας ανηλεής  πόλεμος προς το πρόσωπό μου ο οποίος κορυφώθηκε την τελευταία εβδομάδα.  Είμαι μόλις 32 ετών και ανήκω σε αυτή τη παράταξη από μικρό παιδί. Πιστεύω  ακράδαντα στις ιδέες και τους σκοπούς που η Νέα Δημοκρατία αναφέρει στην ιδρυτική της διακήρυξη και όλα τα χρόνια  από όποια θέση και αν μου ζητήθηκε ή από μόνη μου επεδίωξα μέσω εκλογικών διαδικασιών να πρόσφερα ανιδιοτελώς και πάντα με πρωταρχικό σκοπό το καλό της παράταξής μας.

Είναι λοιπόν γεγονός πως για πρώτη φορά στα χρονικά η ΝΟ.Δ.Ε  Σάμου  και  ορισμένα στελέχη από το διοικητικό συμβούλιο  που την απαρτίζουν,  κατά την προεκλογική περίοδο πήραν θέση ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου και μάλιστα μοίραζαν σταυρωμένα ψηφοδέλτια  υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου στα γραφεία του κόμματος αδιαφορώντας για την ενότητα της παράταξης  και το πρωτόκολλο που υπάρχει όταν προσφέρεις σ το κόμμα από μια θεσμική θέση και όχι σαν απλός υποστηρικτής.

Αξίζει  να αναφέρω επίσης πως σε προσωπική μου πρόταση στην ΔΗΜ. Τ.Ο ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ,  πριν κάποιος από τους συνυποψήφιους  μου κάνει αντίστοιχη πρόταση  για συνάντηση με όλα τα στελέχη η απάντηση ήταν αρνητική και έπειτα από συνάντησή τους με άλλον υποψήφιο (τον οποίο προκλητικά στελέχη της ΔΗΜ.ΤΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ)  η πρόεδρος μου ανακοίνωσε ως τετελεσμένο γεγονός  πως θα μαζευτούν όλοι μαζί ένα απόγευμα χωρίς καν να με ρωτήσει εάν μπορώ αφού λόγω σύντομης προεκλογικής περιόδου το πρόγραμμά μου ήταν ασφυκτικά γεμάτο και φυσικά ήξερε ότι δε θα μπορούσα να παρευρεθώ την  ώρα που με ενημέρωσε.  Ο πρόεδρος ΔΗΜ.ΤΟ Φούρνων αρνήθηκε να με συναντήσει και μάλιστα διέδιδε ψεύδη και συκοφαντίες για το άτομό μου.

Τέλος στη  ΝΟ.Δ.Ε. Σάμου δεν υπήρχε υλικό του κόμματος για την προεκλογική περίοδο.  Σε επικοινωνία με τον  πρόεδρο  με παρέπεμψε στην μεταφορική Πατλάκας  ΙΜΕ ΕΠΕ  όπου όλο το υλικό ήταν στις αποθήκες τις μεταφορικής από τις 26/6/19 όπου εστάλη από την ΑΡΤΙΟΝ ΣΟΥΛΑΚΟΣ ΑΕ με αριθμό ΔΑ 16034 με αποτέλεσμα να παραλάβω το υλικό για το πολιτικό μου γραφείο από την μεταφορική στις 5/7/19. Τελειώνοντας επισημαίνω το χειρότερο γεγονός από όλα, την ημέρα των εκλογών η ΝΟ.Δ.Ε. Σάμου  δεν έδινε αποτελέσματα στους συνεργάτες μου όταν καλούσαν από το πολιτικό μου γραφείο και ο πρόεδρος μου έστειλε αργά το βράδυ με μήνυμα στο facebook  μια μικρή λίστα με κάποια αποτελέσματα. Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι στις κλήσεις που τους έγιναν μου απαντούσαν με την εξής φράση «Δώσαμε στη ΝΟ.Δ.Ε.» και αρνούταν να μου μιλήσουν περισσότερο.

Στο συγκεκριμένο σημείο  θέλω να υπογραμμίσω  ότι αναφέρω όλα αυτά καθώς οι περισσότεροι πρόεδροι των τοπικών οργανώσεων είναι διορισμένοι και είναι ανάγκη να υπολογίζουμε τα μέλη του κόμματος και μέσω εκλογών να διαλέξουμε όλοι μαζί  τους εκπροσώπους  μας.  Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη για την ενότητα και την διατήρηση ισορροπιών να κινηθεί όσο το δυνατόν το συντομότερο εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αιρετών μελών ΝΟ.Δ.Ε.  και ΔΗΜ.ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ .

Με την παρούσα επιστολή μου επίσης σας γνωστοποιώ πως αυτή την φορά αρνούμαι να υπακούσω σε μια απόφαση για την οποία ποτέ δεν ερωτήθηκα από την ΝΟ.Δ.Ε.  ΣΑΜΟΥ.  Παρά τις θυσίες  λοιπόν και τους αγώνες που έχω κάνει για την παράταξή μας και παρά την αγάπη μου για την Νέα Δημοκρατία την οποία πιστεύω και υποστηρίζω όλα αυτά τα χρόνια, αναλαμβάνοντας προσωπικά πολλά έξοδα της παράταξης, αυτή τη φορά αρνούμαι να καταβάλλω τα 1.100 ευρώ  τα οποία αποφασίστηκε  να καταβάλλουν οι υποψήφιοι βουλευτές  ως  στήριξη στην  ΝΟ.Δ.Ε. Σάμου  καθώς και τα 180 για τα προσωπικά εισιτήρια για τα ταξίδια του τομεάρχη .

Η  απόφασή μου αυτή  είναι μια μορφή διαμαρτυρίας για  τον τρόπο με τον οποίο με αντιμετώπισε η ΝΟ.Δ.Ε. Σάμου η ΔΗΜ.ΤΟ Δυτικής Σάμου και η ΔΗΜ.ΤΟ Φούρνων .

Προσπάθησαν να με εξευτελίσουν στην τοπική κοινωνία του Νομού μου αποκαλώντας με « ΑΜΟΡΦΩΤΗ ΓΑΛΑΤΟΥ» μη σεβόμενοι την θεσμική τους θέση και με σκοπό να υποτιμήσουν  την δουλειά μου και θίγοντας με επί προσωπικού για  να μην εκλεγώ. Η συμπεριφορά τους ήταν χειρότερη και από συμπεριφορά μελών άλλων κομμάτων και με πλήγωσε βαθύτατα. Έτσι λοιπόν το συγκεκριμένο ποσό ως  «ΑΜΟΡΦΩΤΗ  ΓΑΛΑΤΟΥ» θα το διανείμω  σε ίσο ποσό λίτρων  γάλακτος στο δημοτικό κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Δυτικής  Σάμου, Δήμου Ανατολικής Σάμου,  Δήμου Ικαρίας και Δήμου Φούρνοι Κορσεών  από 1ή Σεπτεμβρίου,  ώστε συμπολίτες μας που το έχουν  πραγματικά ανάγκη να το προμηθευτούν και τα χρήματα αυτά να μοιραστούν εκεί που αξίζει.

Τέλος θέλω να  σας ενημερώσω πως η παραπάνω επιστολή μου δεν επιθυμώ να σχετιστεί με τον βουλευτή μας και θέλω να επισημάνω πως ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που προσωπικά ο ίδιος  επέδειξε ήθος , πολιτικό πολιτισμό και θέλω μέσα από την καρδιά μου να του ευχηθώ καλή θητεία στο έργο του και ότι θα είμαστε όλοι συμπαραστάτες του σε αυτή τη δύσκολη μάχη που καλείται να δώσει για τον Νομό μας. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα ταγμένη στην Νέα Δημοκρατία και με την επιστολή μου θέλω να ενημερώσω και όχι να προσβάλλω ή να συκοφαντήσω.

Για όλα όσα γράφω έχω συλλέξει στοιχεία τα οποία τα επιβεβαιώνουν.

Πολιτευτής ΝΔ

Ιωάννα Κων.  Καραγιάννη

 

Comments

comments

Πολιτικά

Συνάντηση Υφυπουργού Τουρισμού με διοικητή 2ης ΥΠΕ Χρήστο Ροϊλό

Published

on

By

Με τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Χρήστο Ροϊλό, συναντήθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας.

Σε πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης, συζητήθηκαν τα θέματα στις δομές υγείας των τουριστικών προορισμών του Αιγαίου.

Τα προβλήματα υγείας των νησιωτών θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν συνολικά, εφόσον αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο της Ρόδου και μετατραπεί σε Περιφερειακό Νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει σημαντική βοήθεια και στην ευρύτερη νησιωτική περιφέρεια, καθώς θα μειωθούν σημαντικά οι κοστοβόρες αεροδιακομιδές ασθενών στην Αθήνα και τον Πειραιά δεδομένου ότι πολύ περισσότερα περιστατικά θα μπορούν να διακομίζονται στο νοσοκομείο Ρόδου.

Ειδική αναφορά έγινε, στη στελέχωση των ιατρείων στα μεγάλα αεροδρόμια του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Έμφαση δόθηκε στη στελέχωση και ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που υπάρχει στα Νοσοκομεία της Κω και της Ρόδου, καθώς και στα Κέντρα Υγείας Κω, Ρόδου και των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας,  ζήτησε από τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Χρήστο Ροϊλό, να μπορεί να καλύπτεται 24ωρη εφημερία στο Αγροτικό Ιατρείο Γενναδίου στη Νότια Ρόδο, το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής που τη θερινή περίοδο φθάνουν στις 25.000 και πλέον.

Η προοπτική αυτή, εξετάζεται με ποιο τρόπο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Επίσης, συζητήθηκε η μετεγκατάσταση του Κέντρου Υγείας Ρόδου σε δημόσιο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ κοντά στο Νοσοκομείο της Ρόδου (είναι μικρότερο σε τετραγωνικά αλλά έχει λειτουργικότερη διαρρύθμιση) και είναι ανακαινισμένο από όπου θα εξυπηρετείται μεγαλύτερος αριθμός ασθενών. Η εξοικονόμηση δαπανών που θα προκύψει για το δημόσιο από αυτή την μετεγκατάσταση υπολογίζεται γύρω στις 120.000 ευρώ το χρόνο.

Μετά τη συνάντηση με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ, ο Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε:

«Με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου συζητήσαμε διεξοδικά τα θέματα υγείας που απασχολούν τα νησιά μας και σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δρομολογούμε λύσεις για την αντιμετώπισή τους και την ενίσχυση των παροχών υγείας για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας. Για το συντονισμό των παραπάνω ζητημάτων προγραμματίζουμε συνάντηση στη Ρόδο με όλους τους εμπλεκομένους για τα θέματα υγείας, στις αρχές Νοεμβρίου».

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Χ.Στεφανάδης- Σύντομα η Σάμος θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς

Published

on

By

Σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο ΚΥΤ και την πόλη της Σάμου αναφορικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο Βουλευτής Σάμου, προέβη στην εξής δήλωση. 

Θέλω να ενημερώσω του κατοίκους, ότι βρίσκομαι από το πρώτο δευτερόλεπτο σε ανοιχτή και συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς και φορείς, τόσο για την επαναφορά της εύρυθμης λειτουργίας όσο της άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού. 

Δυστυχώς για ανώτερους λόγους πρέπει να παραμείνω στη Βουλή, όπου ψηφίζεται το νομοσχέδιο Υγείας το οποίο εισηγούμαι. Θέλω να σας διαβεβαιώσω όμως, ότι πολύ σύντομα η Σάμος θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ Σάμου : Οι μύθοι κατέρρευσαν

Published

on

By

Δελτίο τύπου για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Σάμου.

Το δελτίο τύπου αναλυτικά:

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Οι μύθοι κατέρρευσαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που «προσκαλούσε» τους μετανάστες, δεν κυβερνάει πλέον, όμως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται στο νησί. Οι 3500, που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη γίνει 6000 και συνεχώς αυξάνονται. Ο αρμόδιος υπουργός ανακάλυψε ότι οι αιτίες του προσφυγικού ζητήματος είναι γεωπολιτικές και τα θαλάσσια σύνορα δεν στεγανοποιούνται. Η Νέα Δημοκρατία σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση σαν μια ευκαιρία να πλήξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να αποκομίσει κομματικό όφελος. Αγκάλιασε και ενθάρρυνε  κάθε ακραία, ξενοφοβική, ρατσιστική πρωτοβουλία. Τα κατάφερε και τώρα καλείται να αναμετρηθεί με τους δαίμονες, που η ίδια απελευθέρωσε, χωρίς προετοιμασία, χωρίς σχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανάλαβε με απόφαση του Ελληνικού λαού το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, σκοπεύουμε να ασκήσουμε υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση. Καταθέτουμε στην κοινωνία, τις αρχές και τους συλλογικούς φορείς μια ολοκληρωμένη πρόταση, προϊόν συλλογικής επεξεργασίας, που αξιοποιεί τη γνώση και τις εμπειρίες της περιόδου 2015 – 2019. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει έναυσμα και βάση για μια σοβαρή συζήτηση και να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ευρέως αποδεκτού σχεδίου.

 

Α. ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών είναι ένα τεραστίων διαστάσεων παγκόσμιο φαινόμενο, με εξαιρετικά σύνθετα και συνεχώς μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά και εκφάνσεις. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ( 2018 ), μετακινήθηκαν από τον τόπο τους 70. 000.000 άνθρωποι. Οι  μετακινήσεις πληθυσμών αποτελούν μόνιμο χαρακτηριστικό, παρατηρούνται σε όλες τις ιστορικές περιόδους, αλλά στις μέρες μας παρουσιάζουν έξαρση για τρεις βασικούς λόγους:

 1. Το τέλος του ψυχρού πολέμου και η ρήξη των ισορροπιών που είχαν παγιωθεί, προκαλεί έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Ο κόσμος και οι φυσικοί του πόροι ξαναμοιράζονται, αυτό προκαλεί γεωπολιτική αστάθεια, τροφοδοτεί εντάσεις, συγκρούσεις, αλλαγές καθεστώτων, πολέμους και δημιουργεί κύματα προσφύγων.
 2. Η κυριαρχία ενός, επιθετικού, αδηφάγου καπιταλισμού αυξάνει ραγδαία την οικονομική ανισότητα, συσσωρεύει τον πλούτο σε λίγους, οδηγεί εκατοντάδες εκατομμύρια στη φτώχεια και την εξαθλίωση και τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν αλλού καλύτερη ζωή.
 3. Η κλιματική κρίση, η οποία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε κλιματική κατάρρευση, θα καταστήσει σε λίγες δεκαετίες, μεγάλες περιοχές του πλανήτη μη κατοικήσιμες, λόγω συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων ή ερημοποίησης. Είναι πολύ πιθανό, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών να αποτελέσουν το κύριο χαρακτηριστικό του 21 αιώνα.

Β. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Επειδή κανένα κράτος, όσο ισχυρό και να είναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του την προσφυγική κρίση, η χώρα μας το εντάσσει στο πλαίσιο μια κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ηγεσία της Ε. Ε., πιεζόμενη από τη ραγδαία άνοδο του ακροδεξιού εθνικισμού, εφαρμόζει μια πολιτική, που στοχεύει να κρατήσει τους προσφυγικούς πληθυσμούς μακριά από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η κοινή δήλωση Ε. Ε – Τουρκίας ( Μάρτιος 2016 ), με την οποία χρηματοδοτείται η Τουρκία για να κρατάει του πρόσφυγες στο έδαφός της. Δυστυχώς, δεν αρκείται σε αυτό. Καταπατώντας κάθε έννοια κοινοτικής αλληλεγγύης και κοινών συνόρων, επιβάλλει την παραμονή , όσων περνάνε τα σύνορα, στην χώρα πρώτης εισόδου ( με μοναδική εξαίρεση την επανασύνδεση οικογενειών ), αντί της αναλογικής κατανομής σε όλα τα κράτη της Ε. Ε. Επιπλέον, με τον περίφημο γεωγραφικό περιορισμό, δηλαδή την υποχρεωτική παραμονή των αιτούντων διεθνούς προστασίας ( άσυλο ) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μέχρι την οριστική εκδίκαση του αιτήματος, τοποθετεί ένα ακόμη εμπόδιο στη κίνηση προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και αναγκάζει τη Σάμο και τα υπόλοιπα 4 νησιά, να φιλοξενούν πολλαπλάσιο αριθμό ανθρώπων, από αυτούς που επιτρέπουν τα πληθυσμιακά δεδομένα, οι χώροι και οι υποδομές, με αποτέλεσμα, οι μεν πρόσφυγες να εξαθλιώνονται, οι δε κάτοικοι να βλέπουν την κοινωνική και οικονομική ζωή να δυσκολεύει. Η κατάργηση του γεωγραφικού περιορισμού και η αναλογική κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για δοθεί αποτελεσματική  λύση που θα αντέξει στο χρόνο.

Γ. ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Ή ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ

Η συζήτηση για το αν πρόκειται για πρόσφυγες ή μετανάστες, είναι ανούσια και αποπροσανατολιστική. Η χρήση των λέξεων πρόσφυγας, μετανάστης, λαθρομετανάστης στο δημόσιο διάλογο είναι απολύτως ιδεολογική και περιγράφει τη διάθεση του χρήστη απέναντί τους( φιλική, ουδέτερη, εχθρική ).

Σύμφωνα με το διεθνές και εθνικό δίκαιο, χαρακτηρίζονται άτομα αιτούντα διεθνούς προστασίας. Με τη υποβολή του αιτήματος ασύλου, τους χορηγείται νομιμοποιητικό έγγραφο, που τους δίνει το δικαίωμα να διαμένουν και να εργάζονται στη χώρα, μέχρι να λάβουν οριστική απάντηση. Αν η απάντηση είναι καταφατική, αποκτούν τη ιδιότητα του πρόσφυγα με τη βούλα του Ελληνικού κράτους. Αν η απάντηση είναι αρνητική, δεν θεωρούνται πρόσφυγες και εκδίδεται διαταγή απέλασης. Κατά συνέπεια η απόφαση για το αν κάποιος είναι πρόσφυγας ή όχι, λαμβάνεται εκ των υστέρων από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και δεν προδικάζεται. Η εξέταση του αιτήματος είναι αυστηρά ατομική και περιέχει την ενδελεχή αξιολόγηση και διερεύνηση των λόγων που επικαλείται ο αιτών, για να κριθεί η αξιοπιστία τους και είναι από τη φύση της χρονοβόρα. Η πρόσφατη εξαγγελία της κυβέρνησης της Ν Δ, για κατάργηση της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό, αφ’ ενός μεν. έρχεται σε αντίθεση με μια γενική αρχή του δικαίου ( το δικαίωμα ένστασης σε διοικητικές αποφάσεις ), αφ’ ετέρου δε, ενδέχεται να καθυστερήσει, αντί να επιταχύνει την διαδικασία, διότι θα αυξηθεί ο αριθμός των προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια.

Δ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ( Μ. Κ. Ο. )

Η παγκόσμια, αλλά και η εγχώρια ακροδεξιά ενοχοποιεί τις Μ. Κ. Ο. για ότι κακό συμβαίνει στη γη, από τις φωτιές στον Αμαζόνιο, μέχρι την προσφυγική κρίση. Η αλήθεια είναι ότι η προσφυγική κρίση και η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί με επάρκεια, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για να δραστηριοποιηθούν  Μ. Κ. Ο. Η μεγάλη αύξηση του προσφυγικού πληθυσμού στη Σάμο από το φθινόπωρο του 20018 μέχρι σήμερα, οδήγησε σε αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των Μ. Κ. Ο. στο νησί. Υπάρχουν Μ. Κ. Ο. που κερδοσκοπούν, άλλες που παρέχουν αμφίβολες υπηρεσίες και κάποιες που είναι απαραίτητες. Αν για παράδειγμα, αποχωρήσει η Μ. Κ. Ο., που προσφέρει υπηρεσίες διερμηνείας, την επομένη θα καταρρεύσουν η υπηρεσία πρώτης υποδοχής, η υπηρεσία ασύλου και θα βουλιάξει το νοσοκομείο. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι η δαιμονοποίηση ή η αγιοποίηση των  Μ. Κ. Ο., αλλά αυστηρός έλεγχος του κράτους στις δραστηριότητές τους, με έμφαση στην οικονομική διαχείριση, ιδιαίτερα όσων υλοποιούν χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

 

Ε. ΑΜΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την έκδοση ΑΜΚΑ στους αιτούντες διεθνούς προστασίας, εκτός από απάνθρωπη, διότι στερεί την πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακα από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, ειδικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα προηγούμενα χρόνια η υγειονομική επιτήρηση, οι μαζικοί εμβολιασμοί και η πρόσβαση στο νοσοκομείο, δηλαδή η ευχερής και ανεμπόδιστη σχέση του προσφυγικού πληθυσμού με το δημόσιο σύστημα υγείας, απέτρεψε την εκδήλωση επιδημιών και τη μετάδοση νοσημάτων στον τοπικό πληθυσμό. Ο αποκλεισμός από το σύστημα υγείας, η διακοπή των εμβολιασμών, η αδυναμία εντοπισμού και έγκαιρης θεραπείας των μεταδοτικών νοσημάτων, θα δημιουργήσουν συνθήκες για εκδήλωση μαζικών επιδημιών, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα εξαπλωθούν στην κοινότητα.

ΣΤ. ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Είναι αυτονόητο, ότι μια πολιτισμένη, δημοκρατική κοινωνία οφείλει να αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού και εφαρμόζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η ιδέα του διπλού δικαιώματος, προάγει μια πολιτική που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα, τόσο, τα δικαιώματα των φιλοξενούμενων ( στέγη- τροφή – ατομική υγιεινή – υγεία – εκπαίδευση ), όσο και τα δικαιώματα των μονίμων κατοίκων ( αίσθημα ασφάλειας, ανεμπόδιστη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο και τις υπηρεσίες, καθαριότητα, ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή ).  Η εμπειρία 25 χρόνων διαχείρισης προσφυγικών ροών στη Σάμο έχει αποδείξει, ότι η περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει προσωρινά περιορισμένο αριθμό προσφύγων, ώστε οι ίδιοι να ζουν  σε ανθρώπινες συνθήκες και η ζωή της πόλης να μην διαταράσσεται. Αυτό ο αριθμός καθορίζεται από τον πληθυσμό, τους χώρους, τις υποδομές και τις υπηρεσίες και δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 1000 – 1500 ανθρώπους. Όσο αυτό το όριο ξεπερνιέται οι πρόσφυγες εξαθλιώνονται και η ζωή των κατοίκων δυσκολεύει.

Η ευρεία αποδοχή αυτού του στόχου και η επιτυχής διεκδίκησή του προϋποθέτει νηφάλια προσέγγιση, ψυχραιμία και ρεαλισμό, σύνθεση απόψεων και κυρίως απομόνωση των ακραίων φωνών, που καλλιεργούν την εχθροπάθεια, αυξάνουν την ένταση, σπέρνουν το μίσος, διχάζουν τους ανθρώπους και θέτουν σε δοκιμασία την κοινωνική συνοχή. Το τελευταίο διάστημα, οι ακροδεξιοί, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, χρησιμοποιούν, όλο και πιο συχνά τις λέξεις «εισβολή» και «εισβολείς». Πέρα από το αναληθές του πράγματος, αυτή η ρητορική, σε συνθήκες κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, διεγείρει αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού και μπορεί να πυροδοτήσει βίαιες πράξεις αυτοδικίας, με απρόβλεπτα, καταστροφικά αποτελέσματα για την πόλη μας.

 

Ζ. ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

 1. Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που απαιτεί την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων με στόχο, μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών να περιοριστεί στους 2000 ανθρώπους.
 2. Σε αυτό το διάστημα να εξασφαλιστούν αντίστοιχες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα ( υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας, δημιουργία νέων, αξιοποίηση προγραμμάτων για στέγαση σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα ).
 3. Άμεση μεταφορά όσων έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού ( ευάλωτοι ).
 4. . Προσωρινή άρση γεωγραφικού περιορισμού με απόφαση του αρμόδιου υπουργού ( προβλέπεται από το νόμο ) για να αντιμετωπιστεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
 5. Σταδιακή μεταφορά των υπολοίπων, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος ( μείωση στους 2000 μέχρι 31/12/2019 ).
 6. Ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου κέντρου υποδοχής στην περιοχή Ζερβού, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.
 7. Μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο νέο κέντρο υποδοχής τον Μάρτιο του 2020, μήνα κατά τον οποίο διαχρονικά παρατηρείται ο μικρότερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στο νησί.
 8. Οριστική διακοπή της λειτουργίας του κέντρου υποδοχής στο Βαθύ και παραχώρησή του στο Δήμο ανατολικής Σάμου.
 9. Γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης, ότι δεν θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα τα δυο κέντρα υποδοχής και ολοκλήρωση της παραχώρησης πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου κέντρου.
 10. Θεσμοθέτηση ασφαλιστικής δικλείδας, που θα προβλέπει ότι, εάν ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών υπερβαίνει την χωρητικότητα του νέου κέντρου υποδοχής, θα γίνεται αυτόματα άρση γεωγραφικού περιορισμού και οι πλεονάζοντες θα μεταφέρονται άμεσα στην ενδοχώρα.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή