16.2 C
Σάμος
28/04/2024
Σαμιακά

Αποθήκες με φύλλα αμιάντου στη πόλη της Σάμου

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Σάμου της περασμένης Δευτέρας, έγινε αναφορά από τον επικεφαλής της παράταξης «Όλοι μαζί για τη Σάμο» κ. Νίκο Κατρακάζο για 2 σημεία στη πόλη της Σάμου όπου υπάρχουν φύλλα αμιάντου- ελλενίτ ζητώντας να γίνουν ενέργειες που απαιτούνται για την απομάκρυνση των ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΩΝ εστιών όπως ο νόμος ορίζει .

Πρόκειται για την σκεπή της αποθήκης πίσω από το αρχαιολογικό μουσείο στη πόλη της Σάμου, απέναντι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και στην σκεπή της αποθήκης της ΔΕΗ στη θέση «Περιβόλια» της Σάμου.

Αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στη Εφορεία Αρχαιοτήτων και στη ΔΕΗ για την απομάκρυνσή τους.

Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα δομικά υλικά. Η παραγωγή και χρήση του έχει απαγορευθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετές πλάκες αμιάντου κάτω από στέγες και σε προσόψεις σπιτιών. Επειδή και η απομάκρυνσή τους κρύβει κινδύνους, κάθε διαδικασία διαχείρισης αμιάντου γίνεται με βάση αυστηρούς κανονισμούς.

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο επικίνδυνο;

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αμιάντου είναι ότι γίνεται απειλητικός για την υγεία μόλις δεχθεί οποιασδήποτε μορφής ζημιάς ή και απλή επεξεργασία. Οι πλάκες πρόσοψης δεν αποτελούν κίνδυνο όσο παραμένουν κρεμασμένες στη θέση τους. Τα πράγματα γίνονται κρίσιμα όταν οι πλάκες σπάσουν, κοπούν, τροχιστούν, αμμοβοληθούν, αποξεστούν ή θρυμματιστούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις διασκορπίζονται οι μικροσκοπικές αιωρούμενες ίνες που μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες. Με κάθε αναπνοή οι ίνες ανοίγουν λεπτότατες τρύπες στον ιστό των πνευμόνων, και μάλιστα για χρόνια αφού δεν πρόκειται να απομακρυνθούν ποτέ από τους πνεύμονες. Η συνέπεια: καρκίνος του πνεύμονα, κάποτε ακόμα και 40 ή 50 χρόνια μετά την  εισπνοή των ινών.

Related posts

Συγκινητική προσφορά από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου «Το Χαμόγελο» στην Ι.Μητρόπολη Ν.Σάμου

admin

Το Βόρειο Αιγαίο “συστήθηκε” με επιτυχία στο Λονδινο σε μια πρωτοφανής εκδήλωση

admin

Ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων στο Βαθύ

admin

Εντοπισμός και σύλληψη διακινητών μεταναστών στη Σάμο μετά από καταδίωξη

admin

Οι αμπελουργοί της Σάμου ζητούν αποζημίωση για τις ζημιές από την ανεμοθύελλα

admin

Μανώλης Κάρλας: Επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης τμήματος ελέγχων τροφίμων και ίδρυσης γραφείου ΕΛ.Γ.Α

admin

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη

admin

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Τούρκοι τουρίστες «αποθεώνουν» τη Σάμο: «Αξίζει να την επισκεφθείτε»

admin