16.1 C
Σάμος
19/03/2024
Πολιτικά

Διπλάσιες οι αναχωρήσεις σε σχέση με τις αφίξεις στο πρώτο 5μηνο του έτους

Ν. Μηταράκης: «Όπως η μείωση των ροών και η μείωση των διαμενόντων αιτούντων άσυλο στα νησιά και την ενδοχώρα, έτσι και η διατήρηση του θετικού ισοζυγίου αναχωρήσεων – αφίξεων είναι δύσκολο αλλά συγχρόνως και σημαντικό κεφάλαιο στην εθνική προσπάθεια για τη μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού» 

 Διπλάσιες καταγράφονται οι αναχωρήσεις αιτούντων ασύλου και μεταναστών από την χώρα μας σε σχέση με τον συνολικό αριθμό αφίξεων τους πρώτους πέντε μήνες του 2021. Μετά από συστηματικές προσπάθειες, 4.951 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών αναγκαστικών απελάσεων και επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρώνΤο ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 2.891 αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου και το Φυλάκιο του Έβρου, αριθμός μειωμένος κατά 68% σε σχέση με τις αφίξεις του 2020 (9.421 αφίξεις). 

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Μαΐου του 2021, μέχρι και τις 31.05 στα νησιά φιλοξενούνταν 10.289 αιτούντες άσυλο, αριθμός μειωμένος κατά 71% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ενώ στα ΚΥΤ των νησιών ζουν 8.901 άτομα. Συνολικά ο αριθμός των διαμενόντων σε όλη τη χώρα είναι μειωμένος κατά 42%σε σχέση με το Απρίλιο του 2020.  

Τον Μάιο του 2020 συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 92.463 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον (τον Μάιο του 2021) διαμένουν 53.705. 

Οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο πεντάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 68% σε σχέση με το 1ο πεντάμηνο του 2020, ενώ οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου σε ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 39%. Πλέον, οι εκκρεμείς αιτήσεις αγγίζουν τις 66.659 όταν τον Μάιο του 2020 η Υπηρεσία Ασύλου είχε να διαχειριστεί 108.492 εκκρεμείς αιτήσεις.  

Σε ό,τι αφορά την νόμιμη μετανάστευση και ειδικά για την Μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή (Golden Visa), η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 71% και ακολουθούνοι υπήκοοι Τουρκίας (6,2%) και Ρωσίας (5,5%). 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

  «Μετά την πολύ μεγάλη και διατηρήσιμη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη συνεχή και σταθερή μείωση του αριθμού των διαμενόντων άσυλο στα νησιά και την ενδοχώρα, σημαντικό κεφάλαιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Μετανάστευση 2020-2021 είναι αυτό των απελάσεων και επιστροφώνΠρος το σκοπό αυτό, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί σε δημόσια διαβούλευση και το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου μας. Το τελευταίο 12μηνο, στην Ελλάδα, φεύγουν, πλέον περισσότεροι πολίτες τρίτων χωρών από ότι έρχονται, ενώ τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 οι αναχωρήσεις πολιτών τρίτων χωρών είναι διπλάσιες από τις αφίξεις. Για τη διατήρηση του θετικού ισοζυγίουαπαιτείται η πλήρης εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας που υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να δέχεται την επιστροφή όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μία πολιτική που προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα, σέβεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγχρόνως έχει ορατά θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες”.  

Related posts

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Βαθύ

admin

Παρέμβαση Στεφανάδη στον Γεωργιάδη: Ακόμα μια θέση Ιατρού στο Νοσοκομείο Σάμου

admin

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος ανάμεσα στα τέσσερα νέα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ

admin