25 C
Σάμος
17/06/2024
Πολιτικά

Δημήτρης Καιρίδης: «Με την Τουρκία αναζητούμε φόρμουλα συνεργασίας ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση προς όφελος όλων των πλευρών» 

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα όπου θα έχει επίσημες συνομιλίες  με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, κ. Ali Yerlikaya με κεντρικό θέμα την παράτυπη μετανάστευση.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Καιρίδης παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu και στον ανταποκριτή του στην Αθήνα κ. Ahmet Gencturk, στην οποία αναφέρθηκε στα ζητήματα που θα εξετασθούν στην διάρκεια των διμερών επαφών του στην Άγκυρα.

 

«Η παράτυπη μετανάστευση», ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «συνιστά κρίσιμο πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Τουρκία, καθώς και για ολόκληρη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η Τουρκία αποτελεί χώρα-κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος».

 

Ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται εν μέσω της συνεχιζόμενης προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και της σημαντικής αύξησης των ροών παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

 

«Μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων», επισήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν πολλές συγκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή η βελτίωση των σχέσεων αντικατοπτρίζεται επίσης στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών κατά της παράτυπης μετανάστευσης».

 

Ερωτηθείς αν η υπόλοιπη Ε.Ε., ιδίως οι χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, συμμερίζονται την άποψη της Ελλάδας για την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό, ο κ. Καιρίδης τόνισε:

 

«Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο θέμα αυτό, με τους Σύρους πρόσφυγες και άλλους. Και η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει με την υποστήριξη της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρουμε να συνεργαστούμε».

 

«Οι συνθήκες», επισήμανε, «υπαγορεύουν μια πιο εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε., με την Ελλάδα να προωθεί αυτή τη γραμμή επιχειρηματολογίας εντός της Ένωσης».

 

«Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική χώρα όσον αφορά τη μετανάστευση και τη διαχείρισή της. Είναι μια χώρα-κλειδί που έχει τις δικές της ανάγκες. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους και μια φόρμουλα που να είναι επωφελής για όλους τους ενδιαφερόμενους», συμπλήρωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

 

«Υπάρχουν κάποιες ιδέες που θα συζητηθούν, στην πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας σε ενάμιση μήνα, με στόχο ο Τούρκος Πρόεδρος, κ. Recep Tayyip Erdogan και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να μπορέσουν να ανακοινώσουν κάτι το συγκεκριμένο», κατέληξε ο κ. Καιρίδης.

Related posts

Η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

admin

Απάντηση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας σε Ερώτηση του Βουλευτή Σάμου

admin

50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στη Σάμο

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Προχωράμε με τις αξίες μας. Ευχαριστώ για την ψήφο σας!

admin

Το ΚΚΕ ανεβαίνει στη 2η θέση στο Ν.Σάμου με ποσοστό 20,95%

admin

Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Σάμου: “Το μήνυμα που ελήφθη”

admin

Στεφανάδης: Ο Ελληνικός λαός μίλησε και έστειλε το μήνυμά του προς όλους

admin

Ευρωεκλογές: Πρώτος σε σταυρούς ο Γιώργος Αυτιάς

admin

“Στη σεισμόπληκτη Σάμο της κυβερνητικής εγκατάλειψης, ψήφισε μόνο ένας στους τρεις συμπολίτες μας”

admin